История на крипто валутите

 

 

Криптовалутите като биткойн станаха много модерни  през последните  години. Някои историци ги виждат като най-новата фаза в еволюцията на парите.

Много технолози са заинтригувани от потенциала на тяхната иновативна блокчейн технология. За много предприемачи, особено ранните потребители, криптовалутата

представлява  възможност за богатство, която се случва веднъж в живота. Но също така претърпява множество киберпрестъпления и пазарни сривове, което създава купища  от критици, които предупреждават, че е рисковано и може би пирамидална схема.  За да разберем как сме стигнали до този момент и за какво е цялото вълнение и всички тези спорове, нека погледнем  към историята на криптовалутите

 

Криптовалутите са  последният опит за преоткриване на начина, по който обменяме пари. През цялата история, хората са разчитали на някакъв вид платежна система за закупуване на

стоки и услуги.  Хората първоначално са използвали бартерна система, разменяйки неща като добитък за зърно, но се оказва  много  трудно и непоследователно да се

определи стойността отделните стоки. За да се оттърват от неудобството от барите, се намесват посредници, като златото.  То се използва като средство за размяна и при него е много по-лесно определянето и запазването на стойност.   За съжаление благородните метали имат ограничено предлагане , тъй като са трудни за производство. А това само по себе си ограничава международните търговски отношения и естественото развитие на икономиките. Така че златото и среброто в крайна сметка биват заменени от държавно емитирани валути или това, което е известно като фиатни валути, като например  Щатски долар и евро. Но тъй като е лесно да се правят много хартиени пари, фиатната система  се сблъсква с проблеми като обезценяване  и инфлацията.

 

Има една последователна тема по отношение на еволюцията на плащанията. Че хората предпочитат плащания, които са удобни и транзакционни. Следователно някои икономисти и историци считат криптовалутите за най-важното изобретение за разплащане,  откакто  Bitcoin започва революцията на криптовалутите, която стартира през 2008 г.

 

Но тази еволюция  има няколко по-ранни предшественици и разработки, които направиха възможно създаването на криптовалутите. Разбира се,  всичко е тясно свързано с развитието  на интернет тахнологиите, които революционизират света като  никога  преди това. Ако нямаше глобална система от взаимосвързани компютърни мрежи, криптовалутите на практика  не биха могли да функционират.

Дейвид Траум е смятан за най-ранния пионер в криптовалутите.   През 1983 г., докато е бил студент в Бъркли, той публикува изследователска статия, която въвежда идеята за  непроследима форма на цифрови пари.   Понякога е наричан кръстник на анонимната комуникация, тъй като той изобретил много от криптографските протоколи, които полагат основата на криптовалутите. Той вярва, че поверителността е необходима за отвореното общество в ерата на Интернет, но че правителствените корпорации и други безлични организации не могат да го допуснат.  Което е довело  до необходимостта да се създаде и насърчи широкото използване на силни инструменти за криптография и поверителност. Идеологията на Дейвид Траум е помогнала за вдъхновяването на създаването на биткойн десетилетия по-късно. За съжаление, идеите му били много изпреварили  времето си и силно страдали от това, че така и не успели да намерят масово приложение. Компанията на  Траум, DIGI CASH основана през 19 89, за да превърне визията му в реалност, обявява  фалит и той изоставя проекта.

Първоначално е имало огромно нежелание да се използва интернет за транзакции.  Банките и търговците били спирани от технически трудности и правна несигурност.  Първата истинска

транзакция за електронна търговия се случва чак в началото на 90-те години, когато  онлайн търговците започват  да публикуват продукти в интернет пространството  и да приемат кредитни карти.

 

В средата на 90-те години на миналия век започна бумът на dot-com и с него стартират  първите работещи цифрови валути. Една от първите е e-gold, основана през 1996 г. и обезпечена с физическо  злато.  Уникален в сравнение с традиционните методи на плащане. Е-gold е бил чисто дигитален по природа и транзакциите били напълно необратими.  Този метод става изключително популярен и бързо печели повече от 5 милиона потребители. Въпреки че електронното злато вероятно е стартирало с добри намерения, бързо се превръща в убежище за престъпници и впоследствие бива забранено  от правителството на САЩ. Предприемачите от силиконовата  долина търсят нови начини за удостоверение на онлайн транзакциите.

 

Големият пробив настъпва през 1998 г., когато Илон Мъск  и Питър Тийл основават PayPal.  Тази световна система за онлайн плащане поддържа парични преводи през Интернет и служи като дигитална алтернатива на традиционните хартиени методи като чекове и парични преводи. PayPal и до днес остава много популярен и успешен начин за изпращане на пари в киберпространството, въпреки че сега е изправен пред нарастваща конкуренция от всички новоизлюпени финтех компании. E-gold  и PayPal помогнаха за улесняване на онлайн транзакциите, но им липсваха много от характеристиките на криптовалутите, E-gold е  цифровото  представяне на златото, с което е обезпечено,   докато PayPal е система за дигитален трансфер на фиатните валута. За разлика от тях, крипто валутите сами по себе си носят собствената си  стойност. Освен това както E-gold, така и PayPal са управлявани от централен орган, координиращ транзакциите. Криптовалутите от друга страна са децентрализирани, което означава, че няма посредник, който координира  тези транзакции.

 

И въпреки това  E-gold и PayPal са много важни предшественици на биткойн, тъй като те демонстрират на широката аудитория способността да се използва киберпространството за прехвърляне на средства и извършване на покупки.

 

Приблизително по същото време, група от изследователи на NSA, публикували документ в  юридическо списание, което очертава система, много подобна на биткойн, в която сигурни финансови транзакции са възможни чрез използването на децентрализирана мрежа.

 

През 1998 г. двама компютърни учени предприемат тази концепция и правят крачка напред. Ник Сабо проектира механизъм за децентрализирана цифрова валута, която той нарича BitGold. Сабо предлага използването на интелигентни договори, които са цифрови договори, които изключват посредника от цялото уравнение, използвайки компютърно наблюдение. По-късно той работи с основателя на биткойн, за да помогне на биткойн да се появи на бял свят. Междувременно Уей Дай очертава основните принципи на всички съвременни системи за криптовалути в документ, озаглавен  b-money  – анонимно разпространявана електронна  кешова система.

 

Нито bitgold, нито B-money, някога били имплементирани, но те се считат за директни предшественици на архитектурата на биткойн. Всъщност работата на Дай била  цитирана в предложението за биткойн, като знак на почит към неговият принос. Най-малката единица на криптовалутата Етериум, е наречена на него – Уей.

 

Въпреки тези пробиви, отнема още десетилетие, преди идеята за криптовалутите  да стане реалност.

Въпреки че биткойн не е първата предложена криптовалута, може да се отбележи, че това е първата работеща криптовалута. Още по-важно – точно биткойн запознава за първи път светът с блокчейн технологията и нейните възможности.

 

Историята на биткойн  започва на Хелоуин  31 октомври 2008 г. В този ден Сатоши Накамото публикува своят white paper, в който очертава визията му за тази нова дигитална  валута.

Накамото предлага чиста пиър ту пиър визия на електронни пари, които позволяват  онлайн плащанията да се изпращат директно от една страна на друга, без да се преминава през финансова институция. Дълга само  осем страници и разпространяваща се безплатно онлайн,  тази бяла книга поставя  началото на цялата лудост покрай криптовалутите  и блокчейн технологията.

 

Пускането на биткойн се случва в разгара на световната финансова криза  от 2008 г. и това вероятно не е съвпадение.  Точно тогава обществото вече е твърде недоверчиво към правителството и големите банки, за да им позволява  да управляват парите им, което отваря вратата към нов начин за правене на нещата.

Накамото предлага  далновиден начин за промяна на отдавна установените финансови протоколи, използвайки  Биткойн. Средствата могат  да бъдат прехвърлени незабавно, анонимно и без такси на посредници или правителствен надзор. Много успешни хора забелязват това и стават част от него. Славата на Накамото се разпространява толкова далеч, че той дори бива номиниран за Нобелова награда по икономика през 2015 г.  Може би се чудите кой е този визионер и откъде идва това, което  историята на криптовалутата превръща в нещо като мистериозен роман.  Накамото напълно изчезва малко след пускането на биткойн и никой не знае кой е той всъщност.

Основателят на биткойн е името Сатоши Накамото.  Смята се, че е псевдоним и неговата самоличност остава мистерия. Той може да бъде тя или  може да са група хора.  Въпреки че има много слухове, твърдения и дебати за това кой е Накамото, неговата самоличност никога не е била адекватно потвърдена.  Добавяйки към мистерията, че Накамото не е осъществил достъп до своя биткойн портфейл, който съдържа над милион биткойни, което прави стойността му милиарди долари в моманта.  Преди да изчезне завинаги,

 

Накамото назначава наследник -Гавин Андерсън, разработчик на софтуер, който помага за изграждането и разпространението на биткойн. Накамото се разделя с думите в имейл, че е преминал към други неща и че Биткойн е в добри ръце.

 

По-късно Андерсън основа организация с нестопанска цел  наречена Bitcoin фондация, която помага за по-нататъшното развитие и публикуване  на  Bitcoin.  В знак на почит към Nakamoto, най-малката частичка  от биткойн, която може да бъде изпратена, е известна като Satoshi.

Bitcoin оживява на 3 януари 2009 г., това е датата на така наречения Genesis блок или първия блок от транзакции, публикуван в блокчейна на Bitcoin.

Първият блок включва също текст от Накамото, в който се отбелязва провалът на традиционната банкова система. Криптовалутата  вече не е просто идея.

Мечтата на Накамото вече беше реалност, но отне не малко време , зараждащата се технология   да се превърне в стабилна и анонимна децентрализирана платежна система.

 

Първоначално биткойн  няма  парична стойност. Неговият софтуер е достъпен безплатно онлайн и програмистите биха придобили биткойн чрез процес, известен като доказателство за работа или копаене, който включва решаването на трудни криптографски проблеми с помощта на компютри. Миньорите търгували с биткойни напред-назад за забавление.

 

22 май 2010 г. отбелязва  ключова дата в развитието на биткойн. Това е първият път, когато някой всъщност използва  Биткойн за закупуване на какъвто и да е вид продукт или стоки като такива. Това е много забележителна дата в историята на криптовалутите  и често се нарича ден на биткойн пицата.

 

На този ден, програмист от Флорида на име Лазло Хайникс публикува във форум за биткойн, че се интересува от закупуване на пици с биткойни

 

Той преговаря да получи пица на стойност $25, което се равнява на две пици, доставени от Papa John’s,  в замяна на 10 хиляди от неговите биткойни. Когато разбием числата, ще забележим, че транзакцията обвързва цената на биткойн до 1/4 от пени. Тази транзакция по същество установява първоначалната реална цена или стойност на биткойн и показа, че биткойн всъщност може да се използва като средство за плащане.

 

Скоро след това,  миньорите на биткойн започват да осъзнават  те всъщност могат да правят пари от своите биткойни и започват да продават своите биткойни на борси като  МТ Гокс  и Tradehill. За пет дневен  период, започващ на 12 юли 2009 г., пазарната стойност на биткойн нарасва 10 пъти от по-малко от една стотинка до 8 цента

 

До ноември 2010 г. Пазарната капитализация на биткойн достига 1 милион долара, като цената достигна 50 цента на монета. Първата мобилна транзакция се осъществява  през декември 2010 г.  Използването на биткойни и извършването на покупки се появяват

През януари 2011 г., когато е създаден уеб сайт, известен като Silk Road, който служи като онлайн пазар за продажба на незаконни наркотици и като основна валута е приет биткойн. Ето как биткойните започват да циркулират.

 

Изведнъж започва и реалната употреба, тъй като криптовалутата може да бъде изпратена от всеки до всеки с относителна анонимност. Групата за цифрови права Electronic Frontier Foundation я нарича устойчива на цензура цифрова валута.

 

В последствие WikiLeaks започва  да приема биткойн, когато правителството на САЩ  притиска традиционните платежни системи към сайта, като Visa и MasterCard, които блокират даренията.

 

Скоро след пускането му,  много хора използват   биткойн за финансиране на всякакви нелегални  транзакции

 

До февруари 2011 г. Биткойн достигна цената на щатския долар, като се продава в размер на един биткойн за един долар. За съжаление асоциирането на биткойна с нелегалните дейности и прането на пари опетнило репутацията му.

Въпреки че сайтът Silk Road в крайна сметка бива затворен от правоприлагащите органи и много законни бизнеси сега го  приемат като платежно средство, до ден днешен Биткойн често еасоцииран  в медиите като валута, която само престъпниците използват, за да купуват и продават незаконни неща.  Естествено, с регулациите приемани през последните години и тези, които предстоят. Криптовалутите лека по-лека изчистват това черно петно в историята си.

 

След статия, публикувана от Gawker, за Silk Road, цената на биткойн  буквално скочи до небето.   Според списание Time, в публикация  от април 2011 г., биткойн може да представлява заплаха не само за правителствените, но и за всички разплащателни системи.

 

Биткойн скача до почти $30, през юни 2011 г., преди да падне и да приключи 2011 г., оценен на малко над $5. Така започва познатата и до днес тенденция на волатилността на цените.

Медийното присъствие на криптовалутите се увеличава драстично  с нарастващите цени и това започнва да привлича  вниманието на други технологични предприемачи, които забелязват потенциала да правят пари от бума на криптовалутите.

 

През първите няколко години от съществуването си, биткойн е синоним на криптовалута, защото беше единствената криптовалута, чак до  2011 г. Тогава се появяват на бял свят  и други конкуренти като Litecoin.  Тези алтернативни монети или всички АЛТ монети, както често се наричат, са Форкс на биткойн.  Използвайки неговия отворен код и имат за цел да подобрят определени елементи от дизайна на биткойн, като скорост или анонимност.

 

В момента има десетки хиляди  криптовалути и всеки ден се появяват стотици нови проекти, но биткойн и малко по-късно появилият се Етериум,  остават  безспорни лидери  по отношение на признаване и пазарна капитализация.

 

Следващите пет години от 2012 до 2016 г. допринасят за огромен растеж за криптовалутите.  Съчетан с няколко значителни неуспехи. През 2012 г. WordPress стана първият забележителен онлайн търговец, който  приема плащане в биткойн и в крайна сметка те са последвани от други  големи търговци на дребно като Microsoft overstock.com и PayPal . Това се смята за първата стъпка към това криптовалутите  да бъдат широко приети в международен план като легитимен платежен метод.

 

През този период, приблизително 160 хиляди търговци приемат биткойн. Биткойн също стана част от популярната мрежа на поп културата. Телевизионни предавания като The Good Life на CBS  включваха сюжетни линии, включващи биткойн.

 

През 2013 г. Първият в света биткойн банкомат беше открит в Сан Диего, Калифорния и сега има хиляди криптомати, разположени  по целия свят.

 

На 28 ноември 2013 г. Биткойн надминава границата от 1000 долара за монета.  Това е  доста забележително, защото същият този биткойн, четири години по-рано  е струвал само една четвърт от пени. Пазарната капитализация на биткойн надхвърля 1 милиард долара и мрежата му движеше повече пари от Western Union.

 

Wall Street и правителствените служители на САЩ   започнаха да обръщат повече внимание на криптовалутата. Беше добавен биткойн тикер  в терминала на Bloomberg, така че стойността на биткойна да може да бъде проследена в реално време.  Съдът на САЩ смята в свое решение, че биткойните може да се използват като пари и може да се използват за закупуване на стоки или услуги.

 

Изтъкнати  рискови капиталисти и предприемачи започват да навлизат на пазара. Нюйоркската фондова борса инвестира 75 милиона долара в Coinbase, която  в последствие се превръща в най-голямата крипто борса в Съединените щати.

 

Междувременно близнаците Тайлър и Камерън Уинкълвос стартират борса за криптовалути на име Gemini, която впоследствие се превръща в топ борса. За целта братята използват част от законното си споразумение от 65 милиона долара от Марк Зукърбърг, който по техни думи е откраднал идеята им за Facebook. Да инвестират  сериозно в биткойн няколко години по-рано, когато цената е само 120  долара за монета. Смелата инвестиция в крайна сметка ги прави милиардери.

 

Но не всички новини през този период са добри.  Има и редица неуспехи за биткойн и криптовалутите. Едната е опасенията за околната среда. Проблем, който е на дневен ред и в момента. Особено сега, когато цената на електроенергията скочи няколко пъти. Имайки предвид огромната нужда от електричество, която мрежата изисква за обработка на транзакциите.

В отговор на това, програмистите Съни Кинг и Скот Надал, предлагат да използват нов метод, известен като “proof of stake”, за намаляване на процесорната мощност и електричеството, необходими за управление на транзакциите с криптовалути. Въпреки, че тази разработка е публикувана за пръв път през  далечната 2012-та и до ден днешен остава само като възможност. Много криптовалути, разработени след 2012-та, използват този по-екологичен метод.

 

Друг голям проблем е киберсигурността.   Февруари 2014 г., най-голямата борса за обмен на криптовалута  МТ GOХ беше хакната, в резултат на което притежателите на акаунти колективно загубиха близо милион биткойни. Целият пазар на криптовалути претърпя този скандал илюстрирайки  огромните рискове, свързани с криптовалутите. Ето защо понякога критиците оприличават крипто пазара  на  Дивия запад.

 

Крипто валутите също се сблъскват  с многобройни законови пречки. Много ключови държави забраняват използването им, създават огромни регулаторни промени за обикновените потребители,  забраняват банкирането и дори копаенето на крипто валути. Проблеми, които все още не са решени.

 

В резултат на  тази комбинация от добри и лоши новини, цената на крипто валутите  и до ден днешен се колебае значително нагоре и надолу.

 

През 2013-та година програмистът Виталик Бутерин зададе нова посока в технологичното развитие на крипто валутите.  До тогава те можеше да бъдат използвани само под формата на дигитални пари, но проектът му Етериум, тласна цялата крипто общност към разширяване на потенциалът на криптовалутите и все по широкото използване на блокчейн технологията. Започнаха да се създават пиър ту пиър приложения, екосистеми, софтуерни приложения и редица други иновационни проекти, които позволяват свързаност и дигитализация между хората.

 

Огромният ръст на целия крипто пазар през  2017 г. донесе безпрецедентно търсене към всички  крипто валути.  На 17 декември 2017 г. Биткойн поставя нов ценови рекорд, който бива подминат чак декември 2020-та. Цената  достига близо двадесет хиляди долара на монета, докато общата пазарна капитализация за целия пазар достига до  връхната си точка около осемстотин милиарда долара.

 

Ако може да се каже, че криптовалутите  имат златна ера в техният  млад живот 2017 г. определено беше това.  Но бързите параболични печалби разтревожиха много финансови експерти, включително Уорън Бъфет, който предупреди, че криптовалутите са  балон, който ще приключи  зле.

 

До лятото на  на 2018 г., следва пазарен срив, предизвикан от поредица от смущаващи събития, включително нови правителствени разпоредби в много азиатски страни и дело по несъстоятелност, което нарежда на МТ ГОКС  да ликвидира останалите си сто хиляди биткойни, за да изплати загубите на кредиторите.

 

Тези събития сриват цената на биткойн  под 6000 долара и общата пазарна капитализация на криптовалутите  се свива  до около двеста и петнадесет милиона долара. Точно тогава започват да се активизират и крипто критиците, които твърдят, че пазарът  никога няма да се възстанови, наричат крипто пазара  голяма измама, схема на Понци и игра на доверие.

 

След тази първа голяма криза в крипто пазарът, започва и първата голяма трансформация. Редица инвеститори виждат огромен потенциал в блокчейн технологията и се стартират стотици надеждни и не чак толкова надеждни проекти. Естествено, поради огромният интерес от широката аудитория, в пазарът се намесват и редица измамни организации, които ограбват хората със стотици милиони долари.

 

Между измамните дейности, естествено се развиват и много добре работещи бизнеси. За първи път блокчейн технологията се намесва в решаването на много други проблеми, в които има посредническа страна.  Създават се стабилни валути, които позволяват на инвеститорите да се защитят от рисковете на свръхволатилните пазари.  Създават се поредица от финансови компании, които оперират изцяло в крипто индустрията – Децентрализирани борси,  Лендинг компании за кредитиране на бизнес идеи, протоколи за междуборсова търговия и арбитраж и прочее.

 

В този период се случиха и не малко хакове на други борси,  унищожавайки огромни суми на инвестирани пари. И въпреки това желанието за развитието на блокчейн технологията някак си намери баланса и успя да привлече нови големи инвеститори.  След кризата причинена от световната пандемия и новините за очаквана огромна инфлация. Крипто пазарът и крипто инвестициите намериха много силна подкрепа от сериозни бизнеси, които прехвърлиха не малка част от свободните си кешови резерви в Биткойн, Етериум, както и поредица други от топ проектите.  В крипто светът намериха огромно приложение и NFT  проектите, които дават възможността за развитие на художници и артисти. Намесиха се и не малко проекти на база метавселена.Създадоха се игри  и дигитални светове, които да могат да подслонят милионите нови крипто привърженици.

 

Периодът от 2020-та до 2021-ва година може да се каже, че е също толкова  добър за целия крипто пазар, както и 2017-та. Маркет капитализацията на целия крипто пазар достигна до рекордните 2.5 трилиона долара на 10-ти май 2021-ва, след което последва нова рецесия, породена от купища от лоши новини, санкции, забрани и регулации.

 

През този период на растеж почти не остана човек на планетата, който не е чувал за биткойн и крипто валутите като цяло.  Но това огромно търсене беше посрещнато и от огромното предлагане, което започна лятото на 2018-та.

 

Развитието на блокчейн технологията създаде купища от некачествени проекти.Покрай истинските иноватори се появиха бизнеси, които не създават никакъв продукт, а просто подхвърлят някаква идея, за да могат да я използват в последствие за параван на продажбата на собствените си крипто монети.

 

Последният цикъл на растеж при криптовалутите от 2021-ва година беше доста различен от всички предходни. Преобладаваха пазарни манипулации пъмп енд дъмп схеми и най-солидните крипто проекти някак си не успяха да направят очакваните от инвеститорите ръстове.

 

С последните събития се бележи и краят на ерата на лесните крипто пари. В момента, официалните крипто проекти са около 12 700, като точният брой на всички проекти на практика не може да бъде определен.

 

Инвестицията в крипто валути става все по-трудна, защото броят на проектите тепърва ще започва да расте.

 

 

 

 

March 3, 2022

0 responses on "История на крипто валутите"

Leave a Message

Rodopa Capital ©  All rights reserved.