Педофилия в детската игра Roblox

Компанията, която ще коментираме е един от основните играчи в проектите за метавселена!

 

Roblox(тикер: RBLX — с маркет капитализация 38,3 милиарда долара) е онлайн гейминг платформа за деца, които обикновено са на възраст между шест и четиринадесет години. През юли 2020-та в платформата е имало регистрирани 150 000 000 постоянно активни гейминг акаунта. Анализатори твърдят, че 50% от децата в Европа и Америка на възраст 6-14 години имат регистрация в платформата. Това е и водещата платформа за педофили. Бивши служители на Roblox, разработчици на Roblox, носители на награди на Roblox и потребители на Roblox са свързани в многобройни слуаи на педофилско поведение. Бившият мениджър на социалните медии на Roblox е поддържал порнографски блог, докато е работил в компанията. Официалният акаунт в Twitter на Roblox ретуитва съдържание, направено от човек, който се самоописва като педофил. Множество големи разработчици на Roblox са били баннати, след като са били разкрити в педофилия. Освен това се твърди, че Roblox са затворили собствения си общностен форум, след като е бил залят с връзки към незаконни сайтове за детско порно. А настоящият ръководител на модерирането на съдържанието на Roblox е последовател на акаунт за „животинско порно“. Компанията е участвала в съдебни спорове и сплашвания, за да помогне за прикриването на твърдения за педофилия в платформата. Това обаче има и последствия в реалния свят.

 

Например, 29-годишният осъден за педофилия Оуайн Томас „подготвя 150 деца, за да участват в сексуална активност, използвайки Roblox “. 60 от тези деца са били на възраст под 13 години

В много от случаите, Оуайн Томас използва официалната валута в играта, Robux, за да привлича деца. В един от случаите, Оуайн Томас „плаща на 10-годишна жертва 400 Robux, за да извърши сексуален акт, докато той го гледа на уеб камера“. Адвокатите наричат обема на злоупотребите в играта – „вероятно безпрецедентен “.

 

През септември 2020 г. 48-годишният регистриран сексуален престъпник Клинтън Макелрой беше арестуван, след като убедил осемгодишно момиче „да изпраща сексуално откровени видеоклипове в замяна на  Robux “.Преди това, през 2018-та,  МакЕлрой е осъден за сексуална експлоатация на 14-годишно дете“.

 

През юни 2021 г. 18-годишният Рон Махлуф бива обвинен за използване на Roblox „за примамване и извършване на сексуални престъпления срещу няколко момичета на възраст между 7 и 12 години“. Според обвиненията Махлуф се свързвал с момичета в чата на играта и предлагал Robux в замяна на частично голи снимки.

 

През юли 2021 г. 23-годишният Терънс Барто е арестуван за педофилия, след като „той се свързва с 12-годишно момче в Тексас чрез Roblox “. По времето, когато Барто се присъединил към Roblox, той вече е бил осъден сексуален престъпник в щата Вашингтон. В отговор Roblox казват: „Ние непрекъснато разработваме авангардни технологии, за да гарантираме, че платформата Roblox остава безопасно и забавно пространство за играчите по целия свят.

 

През август 2021 г. 61-годишният Джон Матю Пиекуч бива обвинен, след като се представя като 13-годишно момче в Roblox . Той „се свърза с 12-годишно момиче и иска сексуални снимки на нея и нейния 5-годишен брат “. След ареста, местното полицейско управление на окръг Карол издава сигнал, за да предупреди родителите, че Roblox „се използва най-вече от деца в начална възраст“.

 

На 24 януари 2022 г. основателят и главен изпълнителен директор на Roblox, Дейвид Базуки, публикува статия „преглед на годината“ и очертава бъдещите приоритети на Roblox. Писмото има раздел, посветен на „Разширяване на дигиталните възможности за търговски марки“, но споменава „безопасността“ само веднъж.

 

Два дни по-късно полицията на окръг Сарасота започва разследване срещу 45-годишния Патрик Пенчак „по седем обвинения за тежко престъпление, включващи престъпления срещу деца“, включително „развратно и похотливо насилие над деца“. Твърди се, че Пенчак „се представял като тийнейджърка“ в Roblox, за да се среща с жертвите си и „изпращал електронни [Roblox] карти за подаръци в замяна на голи снимки“.

 

От Roblox твърдят :Ние разполагаме с голям, експертно обучен екип с хиляди членове, посветени да защитават нашите потребители и да наблюдават 24/7 за неподходящо съдържание“. 

Това обаче далеч не е достатъчно.

 

Например, една майка качва видеоклип , показващ свят на Roblox със скандална фонова музика, включваща текстовете: „Хайде на къмпинг, позволи ми да те докосна!“ “16 минути докосващо напрежение.” — Хаха, вързах те.“, “Можеш да плачеш, просто ударих по-силно. Грешиш, сега ускорявай по-бързо.” “Изнасилвам само за мое удоволствие.”

Родителят добавя в описанието на видеоклипа си: „Това е ужасяващо и отвратително. ИЗКЛЮЧЕТЕ ROBLOX!“

 

През юни 2021 г. анонимен стриймър в Twitch качи клип, озаглавен „Среща с педофили в Roblox!“ в който доказани педофили контактуват помежду си и наговарят деца за сексуални актове.

 

Част от съдържанието на Roblox е много по-обезпокоително.

Разследване от август 2020 г. от Fast Company  намери скандални стаи във виртуалните светове на Roblox, като показаната във видеотоКликането върху един от знаците може да покани други играчи да се включат в извратени сексуални виртуални преживявания

 

Уебсайтът за родителство Family Zone публикува подобно предупреждение за „Стаи за оргии на Roblox примамващи любопитни деца“. Един знак гласи: „Дайте на партньора си да суче“. Потребител, който твърди, че е на 10 години, казва: „Това е стая за релакс.“

 

През октомври 2021 г. Roblox актуализира своите условия за ползване, като забранява анимациите на „държане за ръка или други романтични жестове“. Това не променя нищо.

 

Например, видеоклип от декември 2021 г. който се казва: „Станах стриптийзьорка в Roblox “ се показват много деца, които играят на пилон в стриптийз клуб пред други деца, които им плащат за това. Отделно в някои от стаите, героите могат да се усамотяват за да правят мръсотии

 

Преди две седмици беше качен друг видеоклип, озаглавен „СТРИПТИЙЗ КЛУБОВЕТЕ В ROBLOX ВЕЧЕ ИМАТ ГЛАСОВ ЧАТ !?“ Видеото има над 10 000 гледания и водещият коментар гласи: „Тези игри са на път да бъдат луди“.

 

В игра, която твърди, че забранява „държане за ръка или други романтични жестове“, децата вече могат да играят роли като стриптизьори и стриптизжорки с истинско аудио и собствена валута. Как, по дяволите става това и кой изрод го допуска?

 

Една от причините може да е озадачаващият ръководител на безопасността и умереността на Roblox, Боб Пиърън. Според неговия LinkedIn, той управлява „екип от над 800 агента по целия свят“ в отдела за доверие и безопасност на Roblox. През 2018 г. YouTube-ра Рубен Сим публикува видео за активността на Пиерън в социалните медии и показа, че той следва акаунт за „животинско порно“, който прави фантастични карикатури и сексуализирани анимационни животни. По-късно Пиерън променя името на акаунта си в Twitter. Новия акаунт на Пиерън в Twitter разкрива допълнителни особености. Например акаунтът на Пиерън харесва многобройни туитове на умерено сексуализирани анимационни герои и животни. За съжаление акаунтът вече е заключен за определени хора и не мога да ви покажа постовете му. 

 

През ноември 2021 г. Roblox съди Рубен Сим, 24-годишен, за 1,6 милиона долара и заявява, че неговите последователи са „cybermobs (самоусъвършенстваща се група от хора, провеждащи кампания за онлайн тормоз, която често включва срамни подигравки или реч на омразата и заплахи, в отговор на съобщени новини, изразени мнения, публикувани изображения и др.) . Roblox  обвиняват  всичките последователи на Рубен Сим в YouTube, като нарушаващи условията на услугата на Roblox. Във видеоклип за отговор от януари 2022 г. , който събра близо два милиона гледания, Рубен Сим изтъква още по-стряскащо съдържание от сътрудници на Roblox. Включително че бившият мениджър на социалните медии на Roblox, води публичен порнографски блог с „животинско порно“ и свои голи снимки в него

 

Текущата активност на Roblox в социалните медии е също толкова обезпокоителна. На 25 септември 2020 г. официалният потвърден акаунт в Twitter на Roblox ретуитва педофилско съдържание от човек с акаунт „DukeButDuke“ с хаштаг #FanArtFriday.  Този пост събира купища от негативни мнения.

Един ден по-късно „DukeButDuke“ туитва : „Дори и да ме разобличите, буквално не ми пука за това… ако това означава нещо. Да, аз съм лоликон“. Думата lolicon произлиза от „Комплекс Лолита“ и е вид „аниме, изобразяващо непълнолетни момичета“, което е незаконно.

 

Twitter спря акаунта на DukeButDuke. Туитът на Roblox също изчезва.

 

Проблемът на Roblox с педофилията е дълбоко в общността на разработчиците.

Например, Roblox затвори собствения си форум на общността през 2017 г., след като беше препълнен със съдържание от педофили, включително „скандално известна публикация, направена от потребител, която е свързана с нелегален сайт за сексуално насилие над деца“ според сайт за история на Roblox .

 

Друг пример е „ MisterObvious “, основен разработчик на Roblox, който спечели награда „Bloxy“ от Roblox за това, че е един от най-добрите разработчици в общността на Roblox. YouTube-era Рубен Сим по-късно публикува видеоклипове, аудио и текстови екранни снимки, показващи „MisterObvious“, изпращащ и искащ скандално съдържание от непълнолетни момичета. Освен това през април 2017 г. той подадва сигнал в полицията и през юни 2017 г. качва видео в YouTube с над милион гледания, отразяващо обвиненията. Roblox в крайна сметка изтрива акаунта на MisterObvious… през май 2021 г.

 

Проблемите продължават и до днес.

 

През август 2021 г. People Make Games публикува критично разследване за това как Roblox използва своята общност на разработчици. По-късно от Roblox му се обаждат, за да го притиснат да свали незабавно видеоклипа си. Вместо това People Make Games публикува ново разследване от декември 2021 г. с тревожни констатации, включително съобщения между 24-годишен разработчик на игри на Roblox и 12-годишно момиче. Екранни снимки показват, че разработчикът, който използва различни псевдоними, твърди, че е предложил да шофира до дома и, и и е предложил „просто да скочи през прозореца и той щял да я заведе някъде на хубаво“. Въпреки оплакванията до Roblox, доходоносните игри Roblox на тема Sonic the Hedgehog от този разработчик не бяха спрени до декември 2021 г., когато SEGA (компанията, която притежава търговската марка Sonic) подава жалба за нарушаване на авторски права.

 

Потребителите на Roblox, които публикуват видео разследвания в YouTube, за да разкрият педофилите сред разработчиците на Roblox, са обезпокоително често срещано явление.

 

Например, на 12 януари 2022 г. анонимен тийнейджър публикува разследване на разработчика на Roblox Андрю Уикър, за когото се твърди, че е изпратил и поискал неприлично съдържание от 14-годишен. Видео разследването събра над 100 000 гледания. Една седмица по-късно анонимният Youtuber публикува екранни снимки, показващи, че друг разработчик на Roblox „LambdaCrux“ поискал и изпратил неприлични снимки от непълнолетни потребители на Roblox. След видеоклипа „LambdaCrux“ изтрива своя акаунт в Roblox.

 

В Roblox децата публикуват свои собствени разследвания, за да създадат публичност, за да помогнат за разкриването на педофилите на Roblox и за да накарат Roblox да предприеме действия.

 

Децата не трябва да носят отговорност за преследването на насилници на деца в собствената си игра. В Roblox обаче това се случва постоянно.

 

Валутата „Robux“ на Roblox също така се използва за нелегален хазарт и потенциално пране на пари. А стойностите на мътните сделки са на стойност стотици милиони долари.

Валутата на Roblox „Robux“ позволява на децата да купуват специално облекло за своите аватари и да подобряват определени преживявания в играта. Robux може да бъде закупен за приблизително един цент ($0,01 USD), а разработчиците могат да осребрят Robux директно с Roblox за приблизително една трета от един цент ($0,0035). Други неофициални сайтове плащат по-високи тарифи.  

 

Артикулите, закупени с Robux, могат да бъдат препродадени на пазара на Roblox и някои да се търгуват за хиляди долари. Критиците твърдят, че пазарът на артикули на Roblox често е прокси за хазарт с деца, които споделят уроци за това как да печелят артикули за търговия на Robux. Roblox дори предлага изглед на портфолио, подобно на това на брокерите на финансови инструменти.

 

В много случаи Robux се използва буквално за хазарт.

Като например RBX Flip, които наричат себе си „оригиналното казино Roblox“. Той предлага игри като ези-тура, камък, ножица хартия, както и „джакпот“. RBX Flip позволява на потребителите да залагат прокси елементи вместо Robux. Един често срещан артикул, използван в RBX Flip, е озаглавен „Перфектно лигитимна бизнес шапка“, който се търгува за около 11 000 Robux (~100 USD) и има „ много висок “ оборот.

 

В интервю от декември 2020 г. основателят на RBX Flip публикува екранни снимки, показващи, че над 7 милиарда Robux (~ 70 милиона долара) са били заложени на платформата. В последващо интервю от декември 2021 г. основателят казва : „Само през 2021 г. RBX Flip направи около 10 пъти повече приходи от предходната година“ или приблизително 700 милиона щатски долара в залози. Уебсайтът на RBX Flip също твърди, че печалбата на платформата е над 50 милиарда Robux (~500 милиона долара).

 

По-нов конкурентен сайт, RBX Crash, позволява игри като “ ези-тура “, “зарове” и “рулетка“, където максималният залог е един милион Robux (~ $10 000 USD).

 

Условията за ползване на RBX Crash казват на потребителите: „Ние си запазваме правото да прекратим или спрем достъпа до Услугата незабавно, без предизвестие или отговорност, по наша собствена преценка… Всички наши режими на игра са 100% доказуемо честни и победителите са решени от „криптографски защитено случайно число“.

 

Забравихме ли, че над 95% от играчите в тази игра са на възраст от 6 до 14 години???

 

На страница 83 от своя проспект за публично търгуване, Roblox казва на инвеститорите, че те са създали своята виртуална валута с оглед на приложимите закони и разпоредби

. Roblox разкриват:

„Въпреки че сме структурирали Robux… с предвид приложимите закони и разпоредби, включително приложимите закони, свързани с изпирането на пари и услугите за прехвърляне на пари, и вярваме, че спазваме всички приложими закони, възможно е съответният регулатор да не се съгласи, което би могло да ни изложи на санкции.”

 

В допълнение към хазарта, много уебсайтове и приложения предлагат на децата безплатен Robux за попълване на анкети, изтегляне на приложения, писане на фалшиви отзиви, гледане на реклами и други обикновени задачи. Например „Free Robux Loto“ предлага на децата потенциален безплатен Robux чрез въртене на слот машина между рекламите. Едно дете оставило рецензия с една звезда, след като имало затруднения с тегленето. То написало: „Започнах тази игра, защото семейството ми не можеше да си позволи да ми купи Robux.“

 

Източникинтервюиран от People Make Games , предполага, че черният пазар на Roblox просто е станал твърде голям, за да се провали, и казва: „Roblox не могат да се справят с него, защото просто биха получили обратна реакция. Така че те си затварят очите за това.”

 

Родителите, инвеститорите и регулаторите изглежда също са си затворили очите, само защото изкарват луди пари от това извращение. Ако това се промени, това може да представлява сериозен риск за Roblox, тъй като, както компанията разкрива в своите рискови фактори:

„Успехът на нашия бизнес модел зависи от способността ни да осигурим безопасна онлайн среда за децата и ако не можем да продължим да осигуряваме безопасна среда, нашият бизнес ще пострада драстично.“

 

Лично мен ме побиват тръпки от всички тези гадости, които се случват ежедневно в тази игра.

Надявам се да съм ви накарал да се замислите.

И другият път, когато видите детето си да играе на тази „уж безобидна детска игричка“, спомнете си, че всички педофили на този свят имат акаунт в нея и във всеки един момент те упражняват сексуален тормоз върху някое дете. 

А най-лошото е, че няма кой да ги спре. Защото всички изкарват пари от това.

 

 

March 3, 2022

0 responses on "Педофилия в детската игра Roblox"

Leave a Message

Rodopa Capital ©  All rights reserved.