Lend – Leasing програмата на САЩ за военна помощ в Украйна

Закон за отдаване на лизинг

 

Законът за отдаване на лизинг посочва, че правителството на САЩ може да отпуска или отдава под наем (вместо да продава) военни доставки на всяка нация, която се счита за „жизненоважна за отбраната на Съединените щати“. Съгласно тази политика Съединените щати успяват да доставят военна помощ на своите чуждестранни съюзници по време на Втората световна война , като все още остават официално неутрални в конфликта. Най-важното е, че приемането на Закона за отдаване на лизинг позволява на борещата се Великобритания да продължи да се бие срещу Германия на практика сама, докато Съединените щати не влизат официално във Втората световна война в края на 1941 г.

Неутралитет във военно време

През десетилетията след Първата световна война много американци останават изключително предпазливи да се включат в друг скъп международен конфликт. Дори когато фашистки режими като нацистка Германия под управлението на Адолф Хитлер предприемат агресивни действия в Европа през 30-те години на миналия век, изолирани членове на Конгреса прокарват поредица от закони, ограничаващи начина, по който Съединените щати могат да реагират.

Но след като Германия нахлува в Полша през 1939 г. и отново избухва пълномащабна война в Европа, президентът Франклин Д. Рузвелт заявява, че макар Съединените щати да останат неутрални по закон, е невъзможно „всеки американец също да остане неутрален в мислите си. ”

Преди приемането на Закона за неутралитета от 1939 г., Рузвелт убеждава Конгреса да разреши продажбата на военни доставки на съюзници като Франция и Великобритания на принципа „доставка след кеш“: те трябвало да плащат в брой за произведените в Америка доставки и след това да получат транспорт на доставките до собствените си кораби.

Великобритания моли за помощ

До лятото на 1940 г. Франция губи войната с нацистите, а Великобритания се бие практически сама срещу Германия на сушата, в морето и във въздуха. След като новият британски министър-председател Уинстън Чърчил се обръща лично към Рузвелт за помощ, президентът на САЩ се съгласява да размени повече от 50 остарели американски разрушители за 99-годишен наем на британски бази в Карибите и Нюфаундленд, които ще се използват като въздушни и военноморски бази на САЩ.

През декември, когато валутните и златните резерви на Великобритания намаляват, Чърчил предупреждава Рузвелт, че страната му няма да може да плаща в брой за военни доставки или корабоплаване още дълго. Въпреки че наскоро бива преизбран на платформа, обещаваща да държи Америка далеч от Втората световна война, Рузвелт искал да подкрепи Великобритания срещу Германия. След като чува призива на Чърчил, той започва да работи, за да убеди Конгреса (и американската общественост), че предоставянето на по-директна помощ на Великобритания е в интерес на нацията.

В средата на декември 1940 г. Рузвелт въвежда нова политическа инициатива, според която Съединените щати ще предоставят, вместо да продават, военни доставки на Великобритания за използване в борбата срещу Германия. Плащането за доставките ще бъде отложено и може да дойде във всяка форма, която Рузвелт счете за задоволителна.

„Ние трябва да бъдем великият арсенал на демокрацията“, заявява Рузвелт в един от текстовете си „ разговор край огъня “ на 29 декември 1940 г. „За нас това е извънредна ситуация, толкова сериозна като самата война. Трябва да се приложим към нашата задача със същата решителност, същото чувство за неотложност, същия дух на патриотизъм и жертвоготовност, както бихме показали, ако бяхме във война.

Политиката за отдаване на лизинг

Lend-Lease, както става известен в последствие планът на Рузвелт, се натъква на силна опозиция сред изолираните членове на Конгреса, както и тези, които вярвали, че политиката дава на самия президент твърде много власт. По време на дебата по законопроекта, който продължава два месеца, администрацията на Рузвелт и поддръжниците в Конгреса твърдят убедително, че предоставянето на помощ на съюзници като Великобритания е военна необходимост за Съединените щати.

„Ние купуваме… не даваме заеми. Ние купуваме собствената си сигурност, докато се подготвяме“, казва военният секретар Хенри Л. Стимсън пред комисията по външни отношения на Сената . „Поради нашето закъснение през последните шест години, докато Германия се подготвяше, ние се оказваме неподготвени и невъоръжени, изправени пред добре подготвен и въоръжен потенциален враг.

През март 1941 г. Конгресът приема Закона за ленд-лизинг (озаглавен като „Акт за насърчаване на отбраната на Съединените щати“) и Рузвелт го подписва като закон.

Въздействие и наследство на Закона за отдаване на лизинг

Рузвелт скоро се възползва от правомощията си според новия закон, като нарежда големи количества американски храни и военни материали да бъдат изпратени до Великобритания от американските пристанища чрез новата Служба за ленд-лизинг администрация. Доставките, разпръснати съгласно Закона за ленд-лизинг, варират от танкове, самолети, кораби, оръжия, доставки за пътно строителство до дрехи, химикали и храни.

До края на 1941 г. политиката за ленд-лизинг бива разширена, за да включи други съюзници на САЩ, включително Китай и Съветския съюз . До края на Втората световна война Съединените щати го използват, за да предоставят общо около 50 милиарда долара, които в момента се равняват на покупателната способност на 1,4 трилиона долара.  От тази помощ се възползват повече от 30 нации по целия свят. От движението за свободна Франция, водено от Шарл дьо Гол и правителствата в изгнание на Полша, Холандия и Норвегия до Австралия, Нова Зеландия, Бразилия, Парагвай и Перу.

За Рузвелт Lend-Lease програмата не е мотивирана основно от алтруизъм или щедрост, а е предназначена да служи на интересите на Съединените щати, като помага за победата на нацистка Германия, без да влиза във войната директно – поне не докато нацията не е подготвена за това и военно и по отношение на общественото мнение. Чрез Lend-Lease Съединените щати също успяват да се превърнат в „арсенал на демокрацията“ по време на Втората световна война, като по този начин гарантират своето първостепенно място в международния икономически и политически ред, след като войната приключва.

С този хитър стратегически ход САЩ остава единствената световна сила, която не само, че не е засегната финансово от втората световна война, а дори успява да я монетизира и да изкара огромни приходи от всичките страни участнички в нея. Благодарение на ленд лизинг програмата, САЩ успешно се възстановява напълно от последиците след голямата депресия през 1929-та и си гарантира огромен икономически растеж, чак до 70-те години, когато американската икономика бива ударена от хиперинфлация. В момента на приключването на Втората Световна Война, САЩ е единствената финансово стабилна голяма държава и това и помага да се наложи като световен финансов център, което продължава и до ден днешен.

Правим този поглед в историята за да разберем каква е основната мотивация на САЩ да се намесва под формата на миротворец във всеки един военен конфликт от тогава. Защото историята е достатъчно категорична. В тези моменти не става въпрос за демокрация, солидарност, обединение и взаимопомощ. Не става въпрос и за пари. Става въпрос за адски много пари и власт, които крепят тази икономика още от втората световна война.

И тук идва важният въпрос. В момента САЩ са разпадаща се икономика и всеки следващ месец те губят позиции на световната сцена. Дали те отново не искат предизвикването на световен конфликт, който да ги извади от ситуацията на умираща империя, както вече се е случвало и преди?

May 9, 2022

0 responses on "Lend - Leasing програмата на САЩ за военна помощ в Украйна"

Leave a Message

Rodopa Capital ©  All rights reserved.